Drupal Headless vs tradisjonell monolittisk Drupal - Fremtidens CMS

Drupal er et godt etablert CMS og har eksistert i årevis. Vanligvis brukes den med en monolittisk tradisjonell struktur. Det betyr at både front-end og back-end er på én server. Du lager innhold i Drupal-backend, og deretter vises det på Drupal-frontend, på samme måte som andre monolittiske løsninger. Men du kan midlertid bruke Drupal som et headless CMS.

Tradisjonell Drupal CMS

Drupal er et innholdsstyringssystem med åpen kildekode, først introdusert i 2001. Siden den gang har det fått en stor brukerbase samt et levende fellesskap av utviklere. Det er for øyeblikket tilgjengelig under Drupal 9 (etter Drupal 7- og Drupal 8-oppdateringene), men Drupal 10-versjonen er planlagt utgitt i desember 2022. Drupal er sannsynligvis det beste enterprise-nivå CMSet i dag, og brukes av mange høyt profilerte selskaper og team som, Tesla, Oxford University og Nokia.

Som et innholdsstyringssystem er Drupals kjerneprinsipp fleksibilitet. I tillegg til de vanlige CMS-funksjonene som innholdsskaping, gjør redigering og publisering av den modulære strukturen det mulig for brukere å bygge mer dynamiske nettopplevelser for sluttbrukeren.

Med et monolitisk Drupal CMS er både front-end og back-end på samme server og administrert med Drupal back-end. Denne tradisjonelle tilnærmingen har mange fordeler, og det er grunnen til at den har blitt brukt til å lage innhold og nettsteder i årevis. Men de siste årene har det kommet flere og flere nye distribusjonskanaler som kan gjøre det vanskelig for innholdsteam å holde alle plattformene oppdatert.


Fremveksten av Headless CMS

Det stadig skiftende kundelandskapet er grunnen til at headless CMS eksisterer og hvorfor det stadig blir mer populært. Kunder konsumerer innhold over flere forskjellige kanaler hele tiden, og gjerne samtidig. Det dukker også opp nye kanaler hele tiden, som for eksempel – smarthjem-enheter. Dette betyr at bedrifter må tilpasse innholdet sitt så det kan bli distribuert på tvers av kanaler for å nå sine målgrupper.

Med monolitiske innholdsstyringssystemer kan dette være utfordrende og ressurskrevende. Det er derfor den frakoblede tilnærmingen har fått mer og mer oppmerksomhet. Det gjør det mulig for bedrifter å enkelt lage, redigere og publisere innhold på tvers av forskjellige kanaler uten å måtte bruke separate CMS-systemer for hver kanal.


Hvordan ser Headless Drupal ut?

For å forstå fordelene med headless, må du først forstå hvordan det fungerer. Strukturen er ganske forskjellig fra et monolittisk CMS. Systemet har ikke et front-end-lag for brukerne som skal lese innholdet. Det er bare administrasjonspanelet (og noen tilpassede integrasjoner om nødvendig) der du oppretter, redigerer og administrerer innholdet. Deretter distribueres innholdet gjennom API til alle kanaler du ønsker. Dette kan være nettstedet ditt, e-handelsbutikken, en mobilapp eller et hvilket som helst annet medium. Denne strukturen er nettopp det som gjør headless så populær akkurat nå. Det begrenser ikke innholdet på noen måte, i stedet lar det deg utnytte forskjellige distribusjonskanaler bedre.

 

Illustration showing what a headless Drupal architecture looks like.


For å illustrere hvordan det fungerer, la oss si at bedriften din eier tre forskjellige native mobilapper for iOS, Android og Windows samt en nettapplikasjon. Med et monolittisk CMS vil du mest sannsynlig måtte laste opp det samme innholdet separat for hver av disse plattformene. Hvis du hadde et headless CMS, kan du imidlertid legge til innholdet én gang, og det vil deretter bli distribuert til hver plattform via API. Dette sparer deg for tid og bidrar til å eliminere menneskelige feil når du legger inn, for eksempel en viktig oppdatering for brukere eller et spesialtilbud. Med et frakoblet Drupal-oppsett får du de vanlige fordelene med Drupal, noe som er svært viktig hvis du allerede bruker Drupal i din bedrift, samt alle fordelene med et headless CMS.

Fordelen med et frakoblet Drupal CMS

Som CMS har Drupal mange funksjoner som gjør det enkelt og behagelig å bruke. Det er derfor det er så forståelig hvis du ikke er villig til å gi slipp på den vante Drupal-backenden, selv om en headless løsning ser ut til å passe godt for deg og teamet ditt. Den gode nyheten her er at du ikke trenger å forlate Drupal-oppsettet ditt hvis du vil gå headless. Ditt nåværende oppsett kan bringes inn i din første API headless verdenen, slik at du kan få alle fordelene med Drupal så vel som alle fordelene med headless.


Når og hvorfor burde du bruke headless CMS?

Den viktigste egenskapen til headless er at den ikke bare er begrenset til én innholdsdistribusjonskanal som et nettsted. takket være bruken av API. Du kan bruke et hodeløst CMS for alle kanalene dine, enten det er en mobilapp, en nettapp eller et intranett. Men når er det egentlig verdt det å vurdere å bytte ut det monolittiske Drupal CMS-et ditt til et hodeløst Drupal-oppsett?

Forbedre brukeropplevelsen til det digitale produktet ditt 

Å velge et headless Drupal CMS er en god idé hvis forretningsmålene dine avhenger av brukeropplevelsen kundene dine har med ditt digitale produkt. Det er fordi med et headless CMS kan du kontrollere frontenden av det digitale produktet ditt og presentasjonen av innholdet ditt fullstendig. Du kan velge teknologistabelen, og det er ingen begrensninger, i motsetning til med et monolitisk CMS. Hvis du allerede har et økosystem av digitale produkter, er det ingen vits i å migrere alt dette til et nytt CMS. En mye bedre idé ville være å implementere en hodeløs løsning som kan fungere med din eksisterende infrastruktur. Det vil sikre at du fortsatt kan opprettholde en god brukeropplevelse, samtidig som det blir enklere for deg og teamet ditt å lage og administrere innhold.

Nå ut til kunder på tvers av kanaler og nye kontaktpunker 

Et headless Drupal CMS er også perfekt hvis du vil eksperimentere med nye innholdsdistribusjonskanaler og nye kontaktpunkter for å nå nye målgrupper. Det lar deg raskt få innhold ut til enhver plattform. Et godt eksempel her ville være smarte enheter som Alexa eller Google Home. De har stadig fått popularitet de siste årene og er en viktig del av mange brukeres daglige liv. Mange selskaper bruker et headless CMS for å bringe innholdet til slike enheter eller for å behandle bestillinger som er lagt inn ved hjelp av dem. Med et monolittisk CMS som vil kreve mye mer implementeringsarbeid eller kan være helt umulig, avhengig av spesifikke tekniske krav til CMS og plattformen.

Free eBook: The Future of Content Management Systems

Lag et sikrere digital produkt 

En annen grunn til at mange selskaper velger headless er fordi det kan bidra til å øke sikkerheten til deres digitale produkter. Mange monolittiske CMS-løsninger bruker tredjeparts plugins og utvidelser, noe som kan øke sikkerhetstruslene. Med et headless Drupal-oppsett har du mye mer kontroll over infrastrukturen og kan sikre at løsningen er riktig sikret. Hovedårsaken til at headless er sikrere, er at backend-serveren ikke kan målrettes av hackere. Bare frontend-serveren er tilgjengelig for omverdenen.


Administrer innhold på tvers av native mobilapper 

Et headless Drupal CMS er også ideelt for å administrere innhold på tvers av flere innfødte mobilapper eller hvis du har en enkelt mobilapp og planene dine for fremtiden innebærer utvidelse. Selv om den også kan brukes med tverrplattformapplikasjoner laget for eksempel i Flutter eller React Native, er den spesielt nyttig for native apper. Du og teamet ditt kan administrere innhold på ett sted, i stedet for å ha forskjellige verktøy for hvert operativsystem, og utviklerne har fortsatt full kontroll over den opprinnelige koden.


Administrer innhold for custom intranett

Mange selskaper opererer ved hjelp av tilpassede eller tilpassede intranett. Løsninger som disse kan virkelig dra nytte av et headless Drupal CMS, fordi det gjør det enklere å skalere interne økosystemer samt vedlikeholde dem. Hvis du bruker et headless CMS, kan du fritt utvide og modifisere intranettet og beholde det innenfor bedriftens teknologi-stack.

Er headless Drupal noe for deg?

Vi forstår at det er en vanskelig avgjørelse å ta. Og selv om vi ikke kan gi deg et enkelt ja eller nei svar, kan du lese mer om headless løsninger i vår nyeste ebook, tilgjengelig for nedlasting her, eller kontakte oss for å diskutere din situasjon.

Forfatter

Per André er Co-founder av Frontkom med 14+ års erfaring som CTO og CIO. Han har omfattende erfaring med folk og teknologi i både privat og offentlig sektor. Han er også Co-founder av Dignio Health Tech, SMSpay, Web3 entusiast og Co-pastor av 3:16. Per André skriver om CMS, headless, spennende teknologi og hvordan få tech team til å fungere optimalt.

Få oppdateringer fra våre blogger