Hvor mye koster god innholdsmarkedsføring?

Innholdsmarkedsføring er en veldig effektiv markedsføringsstrategi om den gjøres riktig. Men hvor mye trenger du å investere for vellykket innholdsmarkedsføring?

En spoiler før vi starter: svaret er stort sett «det kommer an på». Det avhenger av hvor mye innhold du har og vil ha, hva teknologi-stacken din er satt opp for (har du en CRM som for eksempel kan sende innhold til nettsiden?), hvilket personell du har tilgjengelig og mange andre faktorer. Men her har jeg destillert innholdsmarkedsføringsprosessen ned til de individuelle komponentene for deg. Når du er ferdig med å lese, vil du ha en god ide om hva slags prisklasse du kan forvente å betale for ditt behov. 

Gå til hovedsiden: Alt du trenger for å lykkes med innholdsmarkedsføring.

En påminnelse før vi går dypere

Ingen av delene i denne prosessen er fornuftig å gjøre alene, du trenger mest sannsynlig en sammensetning av forskjellige tjenester/produkter. Den eneste gangen du bør kjøpe bare en av tjenestene/produktene fra et byrå eller en innholdsprodusent er hvis du vet at organisasjonen din er rigget til å gjøre de andre delene effektivt.

For eksempel, å ansette en innholdsprodusent og forvente at de skal skrive et blogginnlegg med en gang, krever at du har gjort research-delen selv. Ellers vil du ende opp med dårlig innhold og bortkastede penger. Hvis du kun vil ha  en SEO-analyse, bør du forsikre deg om at du har gjort riktig research og er i stand til å jevnlig lage kvalitetsinnhold for å utnytte innsikten analysen gir deg.

Hva er god innholdsmarkedsføring og hvor mye vil det koste? 

Innholdsmarkedsføring er en flott strategi for å treffe målgruppen din og engasjere potensielle nye kunder. Spesielt når det kommer til skriftlig innhold med litt lengde, som kan generere jevn trafikk gjennom organisk søk ​​i svært lang tid. Derfor er SEO en så viktig del av innholdsmarkedsføring. Med det sagt er det flere elementer du bør være oppmerksom på:

  • Målgruppe og markedsundersøkelse
  • Sette mål
  • Distribusjon og annonsering 
  • Dataanalyse

Gjør grundige undersøkelser på målgruppe og marked

Innholdsmarkedsføring fungerer kun hvis innholdsstrategien din er basert på solide markeds- og målgruppeundersøkelser. Nøkkelen er å skreddersy innholdet til behovene til potensielle kunder, i ulike stadier av kundereisen. Mange bedrifter ser ikke verdien av å investere i denne researchen, men det er et avgjørende element du ikke kan hoppe over, om du ønsker å lykkes med innholdsmarkedsføringen din. Hver prosess vil ha unike aspekter ved seg, men jeg kan gi deg et eksempel på hvordan en generell "Innsikt"-fase kan se ut:

  1. Brukerundersøkelse
  2. Intervju med ansatte
  3. Workshop for å komme opp med ideer til innhold
  4. Sluttrapport

Avhengig av omfanget, kan denne fasen variere i pris fra 50-250 000 kroner hvis det er en engangs-greie. På den “billige” enden av prisklassen vil du kunne få noen ganske overfladiske analyser, men disse kan også være nyttige. I andre enden av skalaen vil du få en mer akademisk tilnærming, som gir dyp innsikt i kunder og din bedrift. 

Kort sagt: Du får det du betaler for

Å involvere ett byrå i et kortsiktig prosjekt kan være aktuelt tidlig i prosessen, og det kan gi deg noen raske gevinster. Men etter hvert som tiden går, vil rapporten og anbefalingene bli mindre og mindre relevante. Dette er fordi byrået bare så vidt har skrapet i overflaten av hva organisasjonen din handler om, og sannsynligvis har fokusert mest på innholdet som skal produseres. Selv om det er nyttig, gir det ikke mye verdi til selskapets langsiktige strategi.

Her er et eksempel - dette er hvordan vi økte trafikken til bloggsiden vår på seks-sju måneder med en klar innholdsmarkedsføringsstrategi:



Sett klare, oppnåelige og målbare mål

Når du setter deg mål, tenk på hva som er hovedmålene dine når det kommer til innholdsmarkedsføring. Ønsker du å øke merkevarebevisstheten, beholde nåværende forbrukere eller generere nye leads? Målene vil være forskjellige avhengig av hva du er ute etter.

Vi bruker S.M.A.R.T-rammeverket for å sikre at hele organisasjonen er enige om målene vi setter. En innledende workshop tar omtrent en halv dag, men å sette opp handlinger for å nå målene og prioritere dem i riktig rekkefølge etter avkastning tar mer tid. Forvent en prisklasse på rundt 10 000 kroner for et lite engasjement og opptil 100 000  hvis du vil ha den beste avkastningen på investeringen du nå gjør.

Miro board til workshop om smarte mål

Grunnen til dette er at ja, vi kan gjøre workshopen og stikke, og overlate resten til deg, men sjansen er stor for at du ikke får mye ut av det. Å gjøre et sånt prosjekt har ingen verdi bortsett fra det lille avkastningen man får der og da. Ved å fokusere på kortsiktige "seire" vil du gi avkall på den største fordelen du får ved å tilpasse målene til en langsiktig digital strategi: Et dynamisk rammeverk for å lage innhold som bidrar til bunnlinjen din i årevis.

Lag mye og variert innhold

Avhengig av bedriftens behov og innholdsstrategi, må du investere i forskjellig typer av innhold tilpasset målgruppens behov. For eksempel – det gir ingen mening å investere penger i videoproduksjon hvis målgruppen din ikke bruker YouTube, TikTok etc. og i stedet foretrekker sosiale mediekanaler som LinkedIn. Dette er vanligvis den dyreste fasen, fordi den bør gå over lang tid.

Det må imidlertid sies at det å kun fokusere på kostnader i denne fasen er en feil. Målet er tross alt å få flere betalende kunder. En innholdsbank i sunn størrelse vil betale deg tilbake, fordi internett er uforutsigbart. La meg forklare:

Av hundre tekster vil kanskje fem til ti av dem kontinuerlig bringe inn kunder i løpet av de neste fem til ti årene. Så hvorfor ikke bare skrive de fem eviggrønne artiklene, og la de nittifem andre ligge på tegnebrettet? Det er fordi at internetts uforutsigbarhet gjør at vi bare kan gjøre kvalifiserte gjetninger om hvilken video eller artikkel som vil treffe en nerve. 

Noen ganger vil en stor og godt undersøkt artikkel om å lage kaffe samle støv, mens en som kun var ment å være en kort introduksjon til temaet “kaffefiltre” vil kunne oppnå stjernestatus. Kanskje noen få personer leste den samme dag, likte den og la den ut på Twitter. Disse menneskene ble fulgt av noen andre mennesker, og noen av dem var ganske innflytelsesrike. En av de innflytelsesrike tenkte faktisk på hvordan man lager filterkaffe uten filtersmaken den morgenen, og plutselig trender du…

For å komme til poenget

Kostnaden av innholdsproduksjon vil variere i omfang, avhengig av hvilke type innhold og menden innhold du vil og kan produsere hver måned.  

Ansetter du et byrå, vil de ikke bare lage innhold, men også sette opp den redaksjonelle prosessen rundt det: Konverteringsruter, innholdstilbud, landingssider og så videre. Dette tar tid. Men kanskje det er mer fornuftig for deg å ansette en innholdsskaper på time-til-time-basis, noe som er billigere.

Husk at mer innhold ikke alltid er bedre – du bør skreddersy markedsføringen til behovene til dine potensielle kunder. Dette betyr at noen ganger er det bedre å publisere én e-bok per måned eller én lang artikkel per uke i stedet for å presse ut kortere blogginnlegg med noen få dagers mellomrom.

Dette er grunnen til at det er en dårlig idé for deg å betale per innholdsstykke med mindre det er en del av en prøveperiode. Du bør finne et byrå som fokuserer på det som er best for din spesifikke sak i stedet for bare å produsere den maksimale mengden innhold. 

Distribusjon og annonsering/promotering 

Et annet element som er avgjørende for en vellykket innholdsmarkedsføringsstrategi er å velge de riktige distribusjonskanalene for innholdet ditt. Uten en god distribusjonsplan vil dine forfattere og grafiske designere bruke tid på å lage utmerket innhold som kanskje aldri blir sett. Innhold som ingen ser er ikke godt innhold.

Når det kommer til distribusjon og innholdspromotering, er det ganske umulig å anslå kostnadene fordi det hele avhenger sterkt av de spesifikke behovene til virksomheten din og målgruppen din. For eksempel kan kostnaden per klikk for søkeord eller fraser variere fra noen få øre til over tusen kroner.

Det er også viktig å ta hensyn til ressursene dine - ikke alle selskaper kan investere i betalt annonsering eller bruke penger på konferanser osv. Og omvendt: selv om du har et ubegrenset budsjett som du kan bruke fritt, betyr ikke det at du bør gjøre det. Det er viktig å tenke på hvilke distribusjonskanaler som faktisk vil nå ut til ditt publikum og hva avkastningen din vil være hvis du bestemmer deg for å bruke penger på annonsering.

Mange markedsførere bruker plattformer som HubSpot for å administrere de forskjellige kanalene og innhold, det er en god idé, spesielt hvis strategien din har en mer komplisert redaksjonell kalender for flere kanaler. I tillegg til det kan et slikt CMS/CRM også hjelpe på  prosessen med å lage innhold, noe som gjør den mer effektiv og organisert.

Analyse og databaserte beslutninger 

Alle gode markedsførere vil fortelle deg at dataanalyse er avgjørende for innholdssuksess. Tross alt må du måle innholdets ytelse på en eller annen måte. Avhengig av om du utfører innholdsmarkedsføringsstrategien din selv eller jobber med et markedsføringsbyrå eller individuelle markedsførere – vil kompleksiteten til analyseoppsettet ditt variere.

Basert på data kan du vurdere om en artikkel, video eller grafikk gjør det bra og beregne ROI for å se hvor mye innholdsmarkedsføring tjener bedriften din. Det er også avgjørende å sette opp riktige analyser på nettstedet ditt og relaterte landingssider for å spore ytelsen og samle ytterligere informasjon om målgruppen din. I det minste bør du ha:

  • Et standard oppsett for å tracke innholdets ytelse (f.eks. Google Analytics eller Piwik Pro)
  • Rasjonelt utvalgte nøkkelord som sørger for at ditt innhold blir synlig i de forskjellige søkemotorene. (her kan vi bruke Semrush til innsikt om posisjonering)
  • En form av automatisert rapportering (Google Data Studio - nå kalt Looker Studio)
  • Budsjett for annonsering på din utvalgte platform. (Google ads, Facebook eller LinkedIn)

Du kommer langt med dette oppsettet, som kan koste 15-100 000 kroner for å kunne gi deg det grunnleggende, avhengig av hvilke verktøy du allerede har tilgjengelig. For å fortsette med optimalisering,  vil det imidlertid kreve en mer langsiktig investering.

Hva blir den totale prisen for god innholdsmarkedsføring?

Det korte svaret: Du kan få ethvert markedsføringsbudsjett til å fungere. Et større budsjett vil gjøre deg i stand til å lage mer innhold, ansette flere forfattere og lage flere videoer eller infografikk. Men bruker du pengene smart, kan du komme langt med lite.

Å ansette et byrå er en god idé, spesielt hvis virksomheten din vokser raskt og trenger mye innhold. Men et annet alternativ kan være å ansette en innholdsskaper i X antall timer, i tilfeller der målene og metodene er klart definert.

Det er mye verdi i å ansette noen langsiktig, da byrået eller innholdsprodusenten blir godt kjent med virksomheten din og derfor er i stand til å produsere mer enn bare generelt innhold om feltet ditt. I stedet vil de kunne være spesifikke i målrettingen, noe som får deg til å stige til toppen av søkemotorer og annonseplasser for de kundene du virkelig ønsker deg.

Les også: Ansette eller leie inn innholdsmarkedsfører?

FAQ

Hvordan måler man effektiviteten av markedsundersøkelser og målgruppeanalyse i forhold til ROI (Return on Investment) på innholdsmarkedsføring?

Effektiviteten av markedsundersøkelser og målgruppeanalyse i forhold til ROI på innholdsmarkedsføring kan måles gjennom en kombinasjon av kvalitative og kvantitative metoder. En tilnærming er å se på forbedringer i målrettet trafikk og engasjement på nettstedet før og etter implementering av forskningsbaserte strategier. For eksempel, hvis målgruppeanalysen indikerer en preferanse for visse typer innhold, kan en økning i visningstid, lavere fluktfrekvens, eller høyere konverteringsrater etter publisering av dette innholdet indikere en positiv ROI. 

Hvilke teknikker eller verktøy anbefales for å forbedre distribusjonsstrategiene for innholdsmarkedsføring for å maksimere rekkevidde og engasjement?

For å forbedre distribusjonsstrategiene for innholdsmarkedsføring og maksimere rekkevidden og engasjementet, anbefales det å benytte en kombinasjon av SEO-optimalisering, sosiale medier, e-postmarkedsføring, og betalt reklame. Bruk av SEO-verktøy som SEMrush eller Ahrefs kan hjelpe innholdsskapere med å identifisere nøkkelord og trender som er relevante for deres målgruppe. Sosiale medier-plattformer tilbyr omfattende targeting-muligheter som gjør det mulig å nå spesifikke demografier, mens e-postmarkedsføring kan personaliseres for å øke engasjementet. Videre kan betalt reklame, spesielt retargeting-kampanjer, effektivt trekke tidligere besøkende tilbake til nettstedet. Kombinasjonen av disse teknikkene, sammen med regelmessig analyse av data for å forstå hva som fungerer, er nøkkelen til å forbedre distribusjonsstrategier.

Kan du gi eksempler på suksesshistorier eller casestudier hvor en bestemt type innhold (f.eks., video, e-bøker, infografikk) har ført til betydelig vekst for en bedrift innenfor en spesifikk industri?

Det finnes flere suksesshistorier som illustrerer hvordan spesifikke typer innhold har drevet betydelig vekst for bedrifter. For eksempel, Dove's "Real Beauty Sketches"-kampanje brukte videoinnhold for å utfordre tradisjonelle skjønnhetsstandarder og engasjere seg med sitt publikum på et emosjonelt nivå, noe som resulterte i overveldende positiv respons og økt merkevarebevissthet. HubSpot, en leder innen inbound-markedsføring, har brukt e-bøker effektivt til å generere leads ved å tilby verdifullt, dyptgående innhold som tiltrekker seg potensielle kunder. Infografikk har også vist seg å være et kraftig verktøy for virksomheter som KISSmetrics, som har brukt datavisualisering til å forklare komplekse konsepter og trender innen digital markedsføring, noe som fører til økt deling på sosiale medier og styrket merkevareposisjon. Disse eksemplene demonstrerer hvordan tilpasset innhold som resonnerer med målgruppen kan drive betydelig vekst og forbedre bedriftens posisjon i industrien.

 

Om du ser etter et erfarent team av innholdsmarkedsførere som kan hjelpe deg med bloggen, nettstedet, videoinnholdet eller andre mediekanaler – kontakt oss og la oss sette i gang prosessen!

Forfatter
Få oppdateringer fra våre blogger