Hva er innholdsmarkedsføring og hvordan gjør du det?

En kontorbygning med en magnet som tiltrekker seg mennesker

Innholdsmarkedsføring er viktigere enn noensinne ettersom nye GDPR-regler gjør at rollen til performance marketing, altså å kunne knytte salg til spesifikke markedstiltak, svekkes. Markedsføring blir mer og mer et langtidsspill, og det er her innholdmarkedsføring skinner.

Hva er innholdsmarkedsføring? Tre definisjoner fra eksperter

Innhold skal svare på et behov, beskrive hvordan du tilfører verdi, vise frem bevis på at det fungerer og greie ut om fakta. Da gjør innholdet jobben sin.

Magne Henriksen 500x500

Magne Henriksen, Fagleder for markedsføring og kommunikasjon, Frontkom

Å rangere høyt på Google er stas. Det er også gøy å se arbeidet ditt på trykk, ideene dine på reklameplakater og artiklene dine lenket til fra kilder med autoritet. Men bortsett fra at søkemotorer liker deg - hva er vitsen?

En god markedsfører utdanner kunder og skaper tryggheten de trenger for å ta informerte valg. Det gjør at:

  • Kunden føler seg tryggere når de snakker med en selger, fordi de vet hva de skal spør om og hva de bør kunne forvente av priser, tidshorisonter og metodikk.
  • Selgerne får kvalitetsleads hvor deres jobb ikke er å overbevise kunden om at de trenger noe, men å finne ut om et samarbeid vil tjene både kunden og bedriften.
  • Samarbeidet er basert på en felles forståelse av hva som inngår i for eksempel å programmere en nettside.

Innholdsmarkedsføring er en ærligere form for markedsføring, der målet er å skape et tillitsforhold mellom kundene og bedriften.

Stine Nevjar

Stine Nevjar, Innholdsprodusent, Frontkom

Markedsføring har tradisjonelt vært en enveiskjørt gate hvor bedriften overlesser kunder med produktinformasjon og drømmer om en problemfri tilværelse. Innholdsmarkedsføring tar potensielle og eksisterende kunder på alvor og tilfører verdi allerede før kundeforholdet er etablert. 

Med innholdsmarkedsføring kan bedrifter finne tilbake til røttene sine: De fremstår som en troverdig aktør som utfører et samfunnsoppdrag som problemløsere, ikke et oppdrag som kun handler om å skille kunder fra pengene sine.

Innhold som gir reell hjelp og hjelper bedriften til å holde fokus på kundene sine.

Marianne Godiksen

Marianne Godiksen, Salgsleder og Senior Digital Markedsfører, Frontkom

Rammeverket "Jobs-to-be-Done" av Clayton Christensen tvinger bedrifter til å fokusere på kjernen i det de kan tilby kunder. Theodore Levitt fra Harvard sier det sånn: "Kunder vil ikke ha en seks millimeters drill, de vil ha et seks millimeters hull".

God innholdsmarkedsføring beskriver i detalj hvordan kunder kan løse reelle problemer og utfordringer de møter i hverdagen, framfor å fokusere på hvor gode Frontkom er til å programmere en integrasjon. Det er derfor vi skriver artikler som "Hvor mye koster en nettside" - for å hjelpe kunder til å ta informerte valg når de skal løse et problem. Kunder vil ikke ha en app med fuglebilder i, de vil ha en måte å ta undervisningen ut i felt, selv når professoren ikke er tilstede. Det kan du sitere meg på!

Hva er innhold?

Innhold inkluderer, men er ikke begrenset til:

Innhold er rett og slett alt du kommuniserer med, på alle flater. Hvilke flater og formater som passer for deg og kundene dine er opp til deg!

Hva består innholdsmarkedsføring av?

Innholdsmarkedsføring er bygget opp av fem søyler, beskrevet av Steven Macdonald i Content Marketing Institute:

1. Forstå kundene dine

Vit hvem kunder og potensielle kunder er, hva slags kjøpsfremmende hendelser de opplever, og hva slags situasjoner som leder dem til et kjøp. Om du kaller det personas eller karakterer er ikke så viktig: poenget er å forstå hvem du er i relasjon til kunder.

2. Finne ut hvilket innhold du trenger til de forskjellige stadiene i kjøpsreisen

En enkel måte å starte på er å bruke salgstrakten:

  • TOFU - Top of funnel - toppen av trakten
    Her gjør du kunder oppmerksom på at du og tjenestene og produktene dine finnes, gjennom generell artikler om et tema. Artikler som "Hva er X?" (som denne) er typisk TOFU-innhold.
  • MOFU - Middle of funnel - midten av trakten
    Guider, case-studier og webinarer som skal hjelpe kunder å velge mellom flere forskjellige alternativer. Her skal du vise at du er ekspert på ditt felt.
  • BOFU - Bottom of funnel - bunnen av trakten
    Gjør veien enkel til kjøp. Tilby gratis konsultasjoner, demonstrasjoner av produktet og spesialtilbud.

Etterhvert kan du bygge ut innholdstilbudet for å for eksempel treffe de spesifikke situasjonene personaene eller karakterene dine befinner seg i.

Les om hvordan du lager en innholdskalender her.

3. Innholdsproduksjon

Her handler det ikke bare om å sette seg ned å begynne å skrive eller filme. For å lykkes er det viktig at du handler etter en plan: en innholdsstrategi. Den består av:

Du kan selvfølgelig begynne å skrive før du har alt dette på plass, men du vil få mest tilbake for innsatsen hvis det ligger intensjon bak det du gjør.

4. Distribuere innhold

Distribusjon er markedsføringsdelen av innholdsmarkedsføring. En god kanalstrategi vil hjelpe deg til å prioritere hvor mye penger og innsats du legger inn i de forskjellige plattformene der ute. SEO er allerede nevnt, som på en måte er innholdet som distribuerer seg selv gjennom søkemotorer. Andre distribusjonsmåter kan være:

  • Betalt annonsering
  • Jevnlige nyhetsbrev
  • Kampanjer og poster på sosiale medier
  • Gjesteskribenter
  • Arbeid med backlinks (tilbakekoblinger)

5. Optimere, optimere, optimere

Det er umulig å vite hvor bra eller dårlig du gjør det uten å analysere data. Bruk analyseverktøy for å finne ut hva slags innhold som slår an, sånn at du kan gjøre mer av det som fungerer. Det du bør overvåke er:

  • Antall sidebesøk
  • Konverteringer - hvor mange leads får du inn
  • Delinger og kommentarer i sosiale medier
  • Hvilke kategorier av innhold blir mest lest
  • hvilke innholdsformater som fungerer
  • Hvordan kunder bruker siden (heatmaps, tid på siden, o.l.)
  • Hvor kunder faller av i eventuelle kjøpsreiser

Deretter bruker du informasjonen du har samlet inn til å stadig forbedre innholdstilbudet ditt, og skape gode kunderelasjoner som varer.

Gå til hovedsiden: Alt du trenger for å lykkes med innholdsmarkedsføring.

Forskjellen på innholdsmarkedsføring, content marketing og inbound marketing

Content marketing er engelsk for innholdsmarkedsføring. Så enkelt er det. Inbound marketing er imidlertid noe litt annet. Det er et helt rammeverk funnet opp av HubSpot for å samle inn leads, hvor innholdsmarkedsføring er en av metodene som brukes. I tillegg inkluderer Inbound Marketing:

Fordelene med innholdsmarkedsføring

Fordelene ved innholdsmarkedsføring kan oppsummeres gjennom ekspertdefinisjonene fra innledningen: Du hjelper kunder med ekte problemer, som skaper gode relasjoner og samarbeid, som igjen leder til en hel masse bra, både for bedriften din og kundene dine:

  • Kundene blir bedre bestillere, som gjør at dere er på bølgelengde når dere snakker sammen.
  • Når du fokuserer på hva kundene trenger, kan du utvikle bedre løsninger og tilpasninger av produkter.
  • Økt synlighet og mer trafikk til nettstedet ditt fra både søkemotorer og sosiale medier.
  • Bygging av autoritet som bidrar til å styrke merkevaren din, øke kundelojalitet og øke salget.
  • Bedre engasjement og samhandling mellom deg og kundene.
  • Ved å tilpasse innholdet til målgruppen, øker sjansen for oppmerksomhet fra målgruppen din som leder til høyere konverteringsrate, mer kundelojalitet, og til slutt økt ROI.

Hvorfor fungerer innholdsmarkedsføring?

Innholdsmarkedsføring har en tendens til å fremstå mindre påtrengende enn tradisjonell reklame. Mens reklame ofte forsøker å "overtale" til et salg, dreier innholdsmarkedsføring seg mer om å dele kunnskap og informasjon med publikum, og bygge tillit og langsiktige relasjoner. Dette kan skape en mer positiv opplevelse for publikum, som igjen kan øke sjansen for at de vil konsumere mer av innholdet og kjøpe fra bedriften på lang sikt.

Hvis du trenger hjelp til å bli en racer på innholdsmarkedsføring, hører vi gjerne fra deg gjennom kontaktskjemaet vårt!

Forfatter

Sven er en del av Team Experience med rollen som innholdsprodusent og prosjektleder. Med sin erfaring og kreative arbeid vil han skrive om blant annet kundeopplevelse, innhold, trender og markedsføring.

Få oppdateringer fra våre blogger