Hvorfor fungerer ikke kundereisene mine? Del 2

Mann drar tau på brygge

Hvordan bør du jobbe for å implementere kundereisene dine på nettsiden, fjerne friksjon og forbedre kundeopplevelsen?

I del 1 diskuterte vi hvordan vi kan sette ned en kundereise på papiret og sørge for at alle hull i reisen er dekket. Du har laget personas, klargjort kundereisene, satt klare mål og fjernet friksjon, men hvordan lager du innholdet som får potensielle kunder til å ønske å gå hele veien? I denne delen ser vi på hvordan du kan rigge bedriften din for trekke til deg målgruppen(e) du ønsker å fokusere på.

Har du gode innganger til kundereisene?

Veien er asfaltert, men hvordan får vi potensielle kunder til å kjøre på den? Det finnes mange måter å bli synlig på, og her tar vi for oss 3 av de mest lavthengende.

Digitale annonser

Du har satt opp personas, så du vet hvem du vil nå ut til. Løsninger som Matomo og Google suiten samt facebook ads, instagram ads osv. lar deg rette annonser mot spesifikke aldersgrupper, geografiske lokasjoner og til og med interesser. Dette lar deg spisse annonsetekster, bilder og illustrasjoner mot menneskene du ønsker å få inn på nettsiden. Les her om hvordan vi i Frontkom jobber med digitale annonser.

Inbound marketing

Søkemotorer blir stadig smartere, og belønner godt innhold over tekniske triks. Det samme gjør brukere av søkemotorene. Det holder ikke å reklamere for tjenester og produkter og forvente at kundene strømmer til. I dag må du gi dem innhold med praktiske tips de kan bruke selv uten din innblanding. Du må være klar på at dine produkter og tjenester ikke nødvendigvis passer i alle situasjoner, og hjelpe brukerne til å ta informerte valg.

Markedsføring av produkter og skryt av bedriften din har selvfølgelig sin plass, men det burde egentlig bare være en bitteliten del av det bloggen tilbyr. Bloggen din er det kundene skal klikke inn på når de googler: “Hvordan isolere en vegg?” eller “Hvor mye koster en peis” eller “ladbar hybrid vs. elbil”. Du vet best hva kundene spør om, så da er du i posisjon til å svare dem også.

Ønsker du å komme i gang med innholdsmarkedføring? Les om våre startpakker her.

New call-to-action

Nøkkelord og -fraser

Mens du er i gang med å gi brukerne nyttig innhold og klikkbare annonser bør du også tenke på hva folk søker på for å finne deg. Du kan bruke din egen erfaring og få tips fra folk du kjenner, men tipsene bør kvalitetssjekkes med digitale verktøy før du putter dem inn i artikkelen:

  1. Answer the public er en gratis tjeneste (begrensede søk per dag) som lar deg se hva folk søker på i forbindelse med nøkkelordene for artiklene du skriver. Tjenesten kan også gi deg ideer til hvilke tema du kan skrive om for å svare på det kunder lurer på.
  2. Google Ads har et godt verktøy for å finne ut hvilke søkeord du har sjanse til å rangere på (finn “keyword planner” i “tools and settings”-menyen øverst på siden). “Competition”-kolonnen vil gi deg en anelse om markedet er åpent eller om du bør raffinere søkeordene dine litt for å komme høyt i et google-søk.
  3. Vi bruker Semrush til mye, bl.a. å overvåke søkeord slik at vi kan vurdere hvilke vi bør satse på og hvilke som har for stor konkurranse til at det er verdt innsatsen.
  4. Siteimprove er et annet kraftig verktøy vi bruker som inneholder Analytics, Semrush, o.l. i en plattform, og kan også brukes til å sjekke effektiviteten til nøkkelordene dine.

Hva med utganger?

I del 1 snakket vi om kjernemodellen og hvordan hver landingsside har forskjellige utganger avhengig av hvor brukeren befinner seg i kundereisen. La oss si at du kjører en kampanje for å selge ingeniørtjenester, og skriver en artikkel om hvor mye det koster å utvikle en løsning på en gitt produkttype. Derfra bør det være f.eks. en CTA (Call To Action) til kontaktsiden for MQLer (Marketing Qualified Leads - alstå de som allerede har noen interaksjoner med bedriften din) og en oppfordring til å abonnere på nyhetsbrevet til organisasjonen din slik at du kan begynne å knytte nye potensielle kunder til bedriften din. 

I tillegg er det kanskje fordelaktig at det ligger en lenke der til landingssiden for akkurat denne tjenesten på nettsiden. Målet er hele tiden å gjøre det enkelt for brukerne å bevege seg til neste steg i salgstrakten.

Har du gode tilbud til kundene dine?

Kundereisens mål er å gi brukerne en god opplevelse når de bruker nettsiden, men også at de går ut av nettsiden med en intensjon om å begynne på reisen igjen ved en senere anledning. Dette gjøres ved å gi dem tilbud om innhold som er praktisk, inspirerende og til og med underholdende.

I forrige bloggpost er for eksempel tilbudet til deg en pdf som skal hjelpe deg med å kartlegge dine egne kundereiser. Tanken bak det er selvfølgelig at vi ønsker å selge deg noe, men vi ønsker at det skal være et gjensidig nyttig forhold mellom oss. Innholdet vi gir bort er faktisk ment å skulle hjelpe deg på ordentlig, og det bør du også ha som mål på din egen blogg. Mye av tanken bak innholdsmarkedsføring er nettopp å hjelpe dine potensielle kunder og samarbeidspartnere uten å kreve så enormt mye til gjengjeld.

Vi kan likevel kreve litegrann, som å gi bort en epostadresse for å få tilgang til “eksklusivt” innhold. Dette er en inngangsport som de fleste ikke synes koster så mye. Da er det bare opp til deg å tilby ting som gjør at de ønsker å forbli på epostlisten din. 

Sender du ut nyhetsbrev?

De fleste av brukerne dine sjekker kanskje ikke nettsidene veldig ofte med mindre de aktivt er ute etter å bestille noe eller løse et konkret problem - men det betyr ikke nødvendigvis at de ikke er interesserte i det du har å si. Kombinasjonen blogg og epost er derfor en effektiv måte å nå brukerne på selv når de ikke er på aktiv jakt etter en ny avtale.

Nyhetsbrev er også en måte å lirke potensielle kunder inn i kjøpstrakten igjen på. Mottar de et nyhetsbrev som inneholder en bloggpost om noe de egentlig lurer på men ikke har satt seg ned og undersøkt enda, kan det ofte være grunnen til at de ender opp med å kjøpe dine produkter eller tjenester til slutt.

Automatiserer du kundereisene dine?

Hvis du har en god kundebase, bør du investere i et CRM-verktøy hvis du ikke har det allerede. I Frontkom bruker vi Hubspot, som lar oss automatisk sende deg innhold basert på det du har vært interessert i tidligere (hvis du har lagt inn epostadressen din et sted og samtykket til det).

Automatisering vil gjøre at du slipper å stadig oppdatere excel-ark eller lister med kontakter i CRMet, endre status på dem og sende ut eposter manuelt. Det betyr at du kan fokusere tiden og energien din på å skape kvalitetsinnhold og knytte sterke bånd til brukerne. 

Neste artikkel går inn på hvordan du kan finne ut om en kundereise faktisk fungerer. Lykke til så lenge, og husk at du alltid kan kontakte oss for en uforpliktende prat rundt kundereisene dine!

Forfatter

Sven er en del av Team Experience med rollen som innholdsprodusent og prosjektleder. Med sin erfaring og kreative arbeid vil han skrive om blant annet kundeopplevelse, innhold, trender og markedsføring.

Relaterte artikler

Få oppdateringer fra våre blogger