Trender for innholdsmarkedsføring i 2022

Dette er den eneste artikkelen du trenger å lese for å holde deg oppdatert på trendene som gjelder for innholdsmarkedsføring i 2022.

Bedrifter som tilpasser seg endringene og trender blir ofte satt i spissen innen sitt fagområde, mens bedrifter som ikke klarer å følge med på de siste digitale mulighetene, faller ofte bak.

De to siste årene går inn i historiebøkene som helt unike på så mange måter. Mange bedrifter hadde store utfordringer med å skifte strategi til digitale kanaler over natten. Mens andre fant det vanskelig å finne en fornuftig retning å navigere etter. For oss, har det gitt en enorm verktøykasse med læring og feiling som kan utnyttes til å bygge videre på.

Så, for å unngå at det skjer, deler vi de siste trendene fra HubSpot sin rapport med kritiske steg for å øke lead generering, salg og konverteringer i 2022. Nylig ble over 1500 markedsførere spurt om deres strategier og planer for 2021/2022. Det er helt tydelig at prioriteringene til markedsføring, salg og kundeservice har endret seg for fremtiden.

Alle har en historie. En god historie kan være gull verdt for deg og din bedrift. Men noen må fortelle den. For hvert år som går er det viktig som markedsfører å ta med seg læring fra forrige år og utnytte det i nye strategier og markedsplaner.

“Customer experience is the number one driver of growth in 2021 and beyond. This has been happening for a while, but 2020 really accelerated trends in digital transformation and buyer-seller relationships and there is no going back.” - Yamini Rangan (Chief Operating Officer i HubSpot)

Innhold

Hva er innholdsmarkedsføring

Markedsføringskanaler å fokusere på

Topp B2B markedsføringskanaler

Topp B2C markedsføringskanaler

Visste du at...

Hva er innholdsmarkedsføring?

God innholdsmarkedsføring skiller deg ut fra annen reklame. Du gir kundene informasjonen de leter etter ved å droppe et salgsfremmende budskap. Det handler nemlig om noe mer enn å reklamere for deg, eller dine produkter. Innholdsmarkedsføring skal oppfordre til dialog og engasjement, og gi kunden verdi.

Det er viktig at innholdet oppleves som nyttig, informativt og kanskje til og med underholdende. Du vil bygge en relasjon til leseren uten noe forpliktelse. Artikkelen du skrev om hvordan du kan montere peisen selv - gjorde at Knut kjøpte peisen hos deg.

I 2022 er nesten enhver forbrukergruppe en gruppe som ønsker raske svar - samtidig som de har tilgang på ekstremt mye informasjon. Med et ønske om å søke ny kunnskap, et ønske om å lære noe nytt - men absolutt ikke noe ønske om å bli solgt til.

Les også: Slik fanger du leseren med innholdsmarkedsføring

New call-to-action

Markedsføringskanaler å fokusere på i 2022

  • Sosiale medier
  • Nettsteder/Blogger
  • E-post markedsføring
  • Omni-kanal markedsføring
  • Video markedsføring
  • Influencer markedsføring
  • Søkemotoroptimalisering (SEO)
  • Podcastmarkedsføring
  • Ord-til-munn markedsføring

Les også: Hvordan selge på TikTok?

Topp B2B markedsføringskanaler

De beste kanalene som brukes av B2B markedsførere er sosiale medier, nettsteder, blogger og e-postmarkedsføring i følge data fra HubSpot.

topp b2b markedsføringskanaler

Sosiale medier

Sosiale medier er den mest brukte digitale markedsføringskanalen og LinkedIn rapporteres som den mest effektive kanalen. Som en B2B markedsfører ønsker du å nå forretningsinnstilte individer og det er LinkedIn fullt av.

E-postmarkedsføring

Hele 40 % av B2B markedsførere sier at nyhetsbrev er avgjørende for suksess. E-postmarkedsføring bidrar til å dele pedagogisk innhold med kunder. Når du sender e-post er segmentering av abonnement og personalisering av budskap de mest effektive strategiene.

I 2022 kan du forvente at B2B-markedsførere fortsetter sine investeringer i blogger og e-postmarkedsføring og øker investeringene i sosiale medier.

Strategisk SEO

Generelt beveger innholdsmarkedsførere seg imidlertid vekk fra SEO optimalisering. Omtrent 83 % av markedsførerne sier at deres hovedfokus er bruken av strategiske søkeord i innholdet. Bedrifter leter etter en måte å enkelt vises i SERP-er og lage dybdeinnhold som er unikt, verdifullt og forskjellig fra det konkurrentene tilbyr på de samme resultatsidene.

For en B2B markedsfører er SEO en av de primære markedsføringsstrategiene, antageligvis på grunn av populariteten til nettsteder. I Norge lager folk omlag 50 millioner Google-søk per dag. Det betyr at vi i googler i snitt 10 ganger (per pers) per dag. Det bidrar til at søkemotorer er den primære kilden til oppdagelse av nye produkter og tjenester. Dermed har også SEO betydelige implikasjoner for bedrifter som bruker strategien for annonsering.

Markedsførere rapporterer også at deres tiltak innen SEO for innholdsmarkedsføring vil innebære optimalisering for mobil (64 %), backlinking og lenkebygging (64 %).

Les også: Slik finner du strategisk viktige søkeord

Topp B2C markedsføringskanaler

Både B2C og B2B markedsførere vil investere i de samme toppkanalene, men rekkefølgen er annerledes: sosiale medier, e-postmarkedsføring, deretter nettsider og blogger. Til tross for likt kanalvalg er B2C markedsføring vanligvis mer fokusert på å tilby hyggelig innhold og raske løsninger, mens B2B handler mer om å bygge langvarige relasjoner med kundene sine.

topp b2c markedsføringskanaler

Ofte velger markedsførere å utnytte kortformat videoinnhold og influencer markedsføring i sosiale medier. Sosiale medier bruker av 3.6 milliarder mennesker over hele verden og Statista spår at dette tallet vil vokse til 4.41 milliarder i 2025.

E-postmarkedsføring assosieres ofte med nyhetsbrev, men kan også brukes til innhold som:

  • Personlig kommunikasjon
  • Tidsrelevante varsler som produktlanseringer og salg
  • Påminnelse om kampanjer, handlekurv e.l.

E-post er en eid mediekanal som vil si at ingen dikterer når, hvordan og hvorfor du kan kontakte potensielle kunder. MEN! husk at kunder vil melde seg av om du oversvømmer dem.

Videomarkedsføring

Nå er det på tide å gjøre noe om du ennå ikke har vurdert videomarkedsføring. Video kan øke konverteringer, forbedre avkastning og hjelpe deg med å bygge relasjoner med publikum. Video er det beste medieformatet som markedsførere utnytter i strategiene sine. I tillegg foretrekker 69 % av forbrukere å lære om hva en merkevare tilbyr gjennom video.

Innhold i kortformat tar kaken både for B2B og B2C markedsførere. De planlegger å øke investeringene i strategien for 2022 og 29 % planlegger til og med å utnytte det for første gang. Men hvilken kanal bruker folk til å se video? Ikke spesielt overraskende er Youtube den største plattformen for videomarkedsføring - brukt av 88 % etterfulgt av LinkedIn, Instagram og deretter Facebook.

Siden 2018 har det nesten vært en dobling i mengden video i digitale flater som er sett per person per uke. I 2021 så hver person i gjennomsnitt 18 timer per uke. Denne forbrukeradferden har gjort kortformat video til den primære medieformen for enhver innholdsstrategi for tredje året på rad.

Å bruke video til å forklare et produkt eller en tjeneste har enorm suksess. 96 % melder at de ser slike videoer på for eksempel YouTube for å lære mer om et produkt og 88 % av dem blir overtalt til å gjøre et kjøp. For digitale løsninger blir 78 % overtalt til å kjøpe en app eller software med bakgrunn i en video.

purpose of marketing videos created

Podcastmarkedsføring

Etterspørselen etter lydinnhold har eksplodert, så det er verdt å vurdere podcast for å møte publikum der de allerede er. Kundene er ikke begrenset til å lytte mens de stirrer på telefon. 

Utvalgt ressurs: Slik starter du en podcast for bedriften din

Med tanke på at amerikanske forbrukere alene lyttet til 15 milliarder timer med podcast i 2021 opprettholder podcast sin posisjon i innholdsstrategien i 2022.

  • 51 % av innholdsmarkedsførere vil investere mer i podcast eller annet lydinnhold i 2022, mens 43% planlegger å fortsette å investere samme beløpet.
  • 53 % av innholdsmarkedsførere som utnytter podcast og annet lydinnhold sier at det er det mest effektive formatet de bruker, til tross for lav avkastning.

Så hvorfor er podcaster så populære? På forbrukersiden er det noe for enhver smak. Med 72 000 nye episoder per dag er sannsynligheten for å finne et program som appellerer til dine interesser svært høy, enten det er en mystisk fortelling eller en virkelighetshistorie om hvordan favorittbedriften din ble bygget.

"Podcaster har evnen til å generere reelle resultater og lønne seg når det gjelder potensielle salg og inntekter," sier Zachary Bellinger, CRO hos Casted. 60 % av podcastlyttere hørte om et produkt i en podcast og søkte etter det.

Det er også verdt å merke seg at 44 % av innholdsmarkedsførere samler seg rundt en ny form for lyd-trend i sine innholdsmarkedsføringsstrategier i 2022 – lydchatterom.

Selv om det er et nyere konsept, er investeringen i chatterom fornuftig ettersom de skaper rom for ekte samtaler og engasjement mellom bedrifter og publikum. Lær mer om denne kanalen og hvordan andre bedrifter bruker Clubhouse eller Twitter Spaces i 2022. 

Virtuelle og hybride arrangementer

Et webinar er en videopresentasjon, seminar, foredrag eller workshop levert til et publikum digitalt. Til tross for at de en gang ble erklært utdaterte, har webinarer og virtuelle arrangementer blitt ekstremt populære og en del av arbeidshverdagen vår i løpet av de siste tre årene.

Ved å delta på arrangementer digitalt kan forbrukere fortsette å samhandle med favorittbedriftene sine og hente verdi fra bransjeledere, bygge nettverk og få nyttig, faglig input. Hybrid gir samme fordel, ettersom forbrukere kan velge det som passer best for deres behov, og bedrifter kan sikre at alle i deres publikum kan delta på det de tilbyr.

30 % av respondentene i Content Marketing Institute undersøkelsen sier at investeringene deres i hybride arrangementer forventes å øke, og 40 % av markedsførerne planlegger å øke investeringene sine i virtuelle arrangementer, webinarer og konferanser generelt i 2022.

Infografikk

Infografikk er grafikk som forklarer et konsept eller gir en visualisering av data. Markedsførere bruker dem vanligvis til å kommunisere viktig, fremtredende informasjon raskt. 45 % av markedsførere som driver med innholdsmarkedsføring bruker infografikk.

  • 56 % av markedsførere sier at det er deres mest effektive innholdstype for markedsføring.
  • 52 % av markedsførere planlegger å investere det samme beløpet i infografikk gjennom det neste året.
  • 38 % av markedsførere planlegger å øke sine investeringer i infografikk i løpet av det neste året.

Årsaken til at infografikk er blitt så populært skyldes at det kan deles, er visuelt tiltrekkende, informativt og gir ofte nyttig informasjon til leseren. Som de sier - et bilde er verdt mer enn tusen ord. Så det er gir mening at infografikk har en viktig plass i innholdsmarkedsføring.

Samfunnsansvar i innholdsmarkedsføring

Kundene er mer bevisste og bryr seg nå, mer enn noen gang, om merkevarer som deler de samme verdiene og snakker autentisk og empatisk om temaer som sosial rettferdighet eller rettferdig behandling av sine ansatte.

Det er imidlertid viktig å være klar over at hele bedriften må omfavne og være forkjempere for sosialt ansvar hvis du utnytter det i innholdsmarkedsføringen din. Det må være ekte.

Markedsførere erkjenner hvor mye kundene bryr seg, og 82 % investerer det samme eller øker investeringene sine i sosialt ansvar i 2022.

Influencer markedsføring

Når en bedrift samarbeider med en relevant, populær innholdsskaper i sin bransje for å legge ut annonser eller spesifikt innhold kaller vi det influencer markedsføring.

71 % av markedsførerne sier at kvaliteten på trafikken som genereres fra influencer markedsføring er bedre enn andre annonseformater. Det er en verdifull markedsføringskanal som kan være nyttig når det gjelder å generere merkekjennskap, samt øke sosialt bevis.

Forbrukere stoler mer og mer på influencere, ovenfor markedsførere, siden de ser på dem som en person lik dem selv, spesielt når de deler felles interesser. 53.6 % av B2B markedsførere og 59.5 % av B2C markedsførere som bruker strategien sier den er effektiv. Markedsførere vil fortsette å bruke kanalen i 2022 med 87 % som planlegger å fortsette å investere samme beløp eller øke investeringene sine. 

Word of Mouth markedsføring

Forbrukere stoler mindre på merkevarer og det betalte innholder de lager enn noen gang før. 70 % av forbrukerne sier at det er viktigere for dem med tillit i dag enn noen gang før. Så, hva skal en markedsfører gjøre når menneskene de trenger å overtale ikke stoler på dem?

De må stole på kundenes anbefalinger av merkevaren deres for å inspirere andre kunder til å foreta kjøp, også kjent som "word of mouth".

Folk stoler på andre forbrukere fremfor markedsførere, fordi markedsførere har en agenda. Markedsførere er opptatt av å generere salg og fremme sine produkter og tjenester. Det er logisk og en naturlig utvikling. Kunder vil ofte bare skryte av produkter eller tjenester hvis det er til fordel for dem.

  • Forbrukere rapporterer at en person som dem selv er 14 % mer troverdig enn en markedsfører.
  • 39 % av forbrukerne bygger tillit til en merkevare med peer-to-peer samtaler enn fra en merkevares betalte annonsering.
  • 9 av 10 forbrukere leser anmeldelser når de gjør kjøpsbeslutninger

For muntlig markedsføring er fornøyde kunder essensielt. En fornøyd kunde vil f.eks. legge ut et innlegg om deg på nettet, fortelle naboen hvor fornøyd de er med tjenesten din og legge igjen positive anmeldelser på sidene sine. Det skaper troverdighet og autentisitet som inspirerer andre til å kjøpe produktene dine.

Et nøkkelord for å oppmuntre til denne typen markedsføring er kundereise. Du må skape en kundeopplevelse som oppfyller kundens behov og gir førsteklasses kundeservice. Du må med andre ord betjene kundenes behov før dine egne.

Visste du at...

  • 90 % av markedsførere som jobber med innholdsmarkedsføring planlegger å fortsette å investere det samme beløpet på innhold i 2022.
  • 66 % av markedsførere forventer at budsjettet for innholdsmarkedsføring vil øke mer i 2022 enn 2021.
  • Over 60 % av markedsførere måler suksess gjennom salg i forhold til strategi innen innholdsmarkedsføring.
  • Markedsføreres hovedmål for kampanjer er (1) merkevarebevissthet, (2) økt salg, (3) økt engasjement og (4) Leads generering.
  • Markedsførere opplever at vellykket innholdsmarkedsføring bygger merkevarebevissthet, troverdighet, tillit og utdanner publikum.
  • De største utfordringene markedsførere møter med innholdsmarkedsføring er å lage innhold som genererer potensielle kunder, finne ideer til nytt innhold og lage innhold som får høyt engasjement i digitale kanaler.
  • Googles søkealgoritmer prøver å endre tekst til bilder, tale/podcaster og videoer.
  • 71 % av markedsførere fokuserer på strategisk SEO som del av bedriftens SEO taktikk.
  • Video er det mest brukte formatet som markedsførere brukte i innholdsstrategien sin i 2021.
  • De fire beste formatene markedsførere bruker i sin innholdsstrategi er video, blogg, bilder og infografikk.
  • Markedsførere får mest return on investment (ROI) på sosiale kanaler fra Facebook, Instagram, LinkedIn og Youtube.
  • De beste teknologiene B2B-organisasjoner bruker for å supplere innholdsmarkedsføring er analyseverktøy, publisering på sosiale medier og programvare for e-postmarkedsføring.
  • De mest brukte eide distribusjonskanalene for medieinnhold for B2B-markedsførere er en personlig nettside, blogg og nyhetsbrev på e-post.
 

E-POSTMARKEDSFØRING

I 2021 opplevde 77 % av markedsførere mer engasjement med e-postmarkedsføring det siste året. Fokuset fremover er personalisering av budskap, mobilvennlige e-poster og segmentering av abonnenter.

Spørsmål og svar om innholdsmarkedsføring

 


Hva er innholdsmarkedsføring?

Innholdsmarkedsføring er en type markedsføring som baserer seg på å skape innhold som har verdi for publikummet ditt, enten det er video, tekst, infografikk, lyd eller via bilder.


Hvor kan man gjøre innholdsmarkedsføring?

Innholdsmarkedsføring kan gjøres overalt! Populære kanaler for bedrifter som ønsker å gjøre denne typen markedsføring er ofte Youtube, Facebook, Instagram, LinkedIn og egen hjemmeside.


Er innholdsmarkedsføring lønnsomt?

Ja! Dersom det gjøres riktig (og innholdet som produseres er bra), kan man forvente å se en svært positiv ROI på markedsføringsaktivitetene.


New call-to-action

Forfatter

Sigvart er en del av Team Experience i rollen som Digital Markedsfører. Hans bakgrunn er fra startup-bransjen som rådgiver og utvikler av forretningskonsepter- og modeller for startups. Selv har han utviklet en kabelorganiserer for MacBook, parfyme for barske mannfolk, interaktive restaurantbord og app for eiendomsutviklere- og forvaltere. Han vil skrive om blant annet markedsføring, CRM, automatisering og lead conversion.

Relaterte artikler

Få oppdateringer fra våre blogger